Νικολέτα

Πριν από ένα χρόνο έχω σπάσει το πόδι και έχω κάνει επέμβαση, θέλω να ρωτήσω αν τις πλατίνες πρέπει να να τις βγάλω ή να τις αφήσω μέσα στο πόδι μου;

Αγαπητή Νικολέτα,

Η συνήθης πρακτική όσον αφορά τα κατάγματα ποδοκνημικής σε νέα άτομα, είναι να αφαιρούμε τα υλικά  οστεοσύνθεσης στους 18 μήνες, αφού συνήθως ενοχλούν τένοντες και μυς και η αφαίρεση τους είναι τις περισσότερες φορές εύκολη.

Ιδανικό χρονικό διάστημα για την αφαίρεσή τους θεωρούνται οι 18 μήνες,  αφού στο χρονικό αυτό διάστημα έχει ολοκληρωθεί η πόρωση  χωρίς να καλύπτονται τα υλικά από οστό, γεγονός που θα δυσκόλευε πολύ την αφαίρεσή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αφαίρεση των υλικών οστεοσύνθεσης είναι να έχει διενεργηθεί πρόσφατος ακτινολογικός έλεγχος  που να επιβεβαιώνει την πόρωση του κατάγματος και την κατάσταση των υλικών αφού πολλές πιθανή θραύση των υλικών δυσκολεύει την αφαίρεση και απαιτεί ειδικά εργαλεία.

Ευχαριστώ πολύ.

Συμμετοχή στην συζήτηση 46 Σχόλια

  • Ο/Η Georgina λέει:

    Πριν 25 μήνες είχα βάλει στην κνήμη λαμα κι με 7 βίδες ..πριν 5 μέρες έκανα αφαίρεση υλικών (εσωτερικής οστεοσυνθεσης) ο γιατρός μου είπε να περπαυαω με πατερίτσες για 6 μέρες χωρίς να βάζω βάρος ..κ Να θέλω δεν μπορώ από την πληγή κ τα ράμματα

    • Ο/Η dkortho λέει:

      Αγαπητή Georgina,
      Ένα χειρουργείο αφαίρεσης υλικών οστεοσύνθεσης από την κνήμη θα προκαλεί τραυματισμό στους μυς. Η περίοδος αποκατάστασης ποικίλει αλλά συνήθως είναι 10 – 15 ημέρες για πλήρη φόρτιση. Επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες σε 6 εβδομάδες με τρεις μήνες ανάλογα γιατί υπάρχει κίνδυνος επανακατάγματος.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Nikos λέει:

    Καλημέρα! Το 2007 είχα κάνει επέμβαση σε κλείδα ώμου λόγω ψευδαρθρωσης τοποθετώντας λάμα και μόσχευμα από τη λεκάνη. Τα υλικά οστεοσυνθεσης είναι υποχρεωτικό να βγουν; Η ηλικία μου είναι 39

    • Καλημέρα αγαπητέ Νίκο, τα υλικά οστεοσύνθεσης συνήθως αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους, αν ενοχλούν τένοντες, μύς, νεύρα ή τη λειτουργία άρθρωσης ή τέλος αν έχουν προκαλέσει λοίμωξη ή έλκη στο δέρμα. Απαραίτητη προϋπόθεση το κάταγμα να έχει επιβεβαιωμένα πωρωθεί στις ακτινογραφίες. Στην περίπτωση της ψευδάρθρωσης είμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί και χρειάζεται διερεύνηση, αν έχει επιτευχθεί πώρωση και επαρκής σταθερότητα ΄όπως θα αναμέναμε, τότε μπορεί να γίνει αφαίρεση των υλικών χωρίς να είναι υποχρεωτικό.

  • Ο/Η Μπάμπης λέει:

    Καλησπερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω κι εγω αν πρεπει να βγαλω μια βιδα που εχω στον αστραγαλο,στον εσω σφυρο. Η επεμβαση εγινε πριν 4 χρονια. Μπορω να την βγαλω ή να την αφησω? Αν γινεται να βγει, ποσος χρονος χρειαζεται για την αποκατασταση και την επιστροφη μου στην δουλεια, στην οποια οδηγω μηχανακι. Ευχαριστω εκ των προτερων.

    • Αγαπητέ Μπάμπη, συνήθως τα υλικά οστεοσύνθεσης, όταν αφορούν τα κάτω άκρα και έχει πωρωθεί το κάταγμα, αφαιρούνται στους 18 μήνες. Τις περισσότερες φορές η αποκατάσταση μετά την αφαίρεση είναι γρήγορη, μερικές μέρες πατερίτσες, γύρω στις δέκα ημέρες για επιστροφή στην δουλεία και γύρω στις έξι εβδομάδες ο χρόνος που απαιτείται για επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

  • Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Καλησπέρα σας,

    ο πατέρας μου έχει βάλει υλικό οστεοσύνθεσης (σίδερο) πάνω αριστερά στον μηρό του δεξιού του ποδιού, μετά από ατύχημα που είχε στη δουλειά (έπεσε πανω στο ποδι του ενας μεγάλος σάκκος με τσιμέντο. Ο γιατρός του λεει καλύτερα να μην αφαιρέσει το σίδερο, ενώ ο ίδιος έχει ενοχλήσεις και πόνους στον μηρό και στα δάκτυλα. Ποιά είναι η συμβουλή σας;

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • H απόφαση για αφαίρεση των υλικών οστεοσύνθεσης στην περίπτωση του πατέρα σας, εξαρτάται υποθέτω από την ηλικία του πατέρα σας, το πόσο σημαντικά είναι τα ενοχλήματα, την πώρωση του κατάγματος, την κατάσταση και το είδος των υλικών οστεοσύνθεσης. Επίσης θα πρέπει να προσδιοριστεί αν ο πόνος οφείλεται στα υλικά οστεοσύνθεσης ή σε μετατραυματική αρθρίτιδα στην άρθρωση του γόνατος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πιθανής αφαίρεσης όπως και πιθανός συνδυασμός με κάποια άλλη επέμβαση για να μπορέσει να αποφασίσει ο πατέρας σας σωστά.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η ΣΩΤΗΡΙΟΣ λέει:

    Καλημερα Γιατρε, ειχα συνττριπτικο καταγμα πλατω κ εχω βαλει 2 λαμες κ 11 βιδες, μετα απο ποσο καιρο απο την αφαιρεση μπορω να φορτιζω, αθλουμε κτλ.
    Γενικα εχει ταλαιπωρια κ πονο οπως το να βαζεις τα υλικα ?

    Ευχαριστω

    • Aγαπητέ Σωτήρη, αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης εφόσον το κάταγμα έχει πωρωθεί μπορεί να γίνει στους 18 μήνες, Φόρτιση είναι άμεση με την βοήθεια πατερίτσας για 7-10 ήμερες για έλεγχο του πόνου, άθληση στην περίπτωση σας λόγω τού ότι οι πλάκες είναι δύο και δύσκολη περιοχή, μετά από έξι εβδομάδες. Σίγουρα έχει κάποια ταλαιπωρία να βγάζεις τα υλικά οστεοσύνθεσης, ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με παυσίπονα και συνήθως δεν είναι σημαντικός.
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Σωτηρης λέει:

    Καλημερα γιατρε, εκανα επεμβαση αφαιρεσης υλικων εδω και λιγο καιρο, ολα πηγανε καλα και σηκωθηκα και αφησα πατεριτσες πολυ πιο γρηγορα απ΄’οτι περιμενα, εχω ομως μια ανησυχια, στο πλατω οπου ηταν κ το καταγμα εχει αλλαξει η μορφη του οστου, εννοω οτι ακιβως στο πλατω ειναι εμφανεστατα πιο φαρδυ σε σχεση με το αλλο ποδι, το θεμα προς το παρων ειναι μονο αισθητικο αλλα υπαρχει, γιατι μπορει να συμβαινει αυτο ?

    Ευχαριστω για τον χρονο σας !!!

    • Aγαπητέ Σωτήρη,
      Η παραμόρφωση αυτή υπήρχε και πριν την αφαίρεση των υλικών;
      Θα μπορούσε να οφείλεται και σε μετεγχειρητικό οίδημα και ουλές, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εκτίμηση της ακτινογραφίας και της εικόνας του ποδιού για να μπορέσουμε να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης και γνώμη.

      Ευχαριστώ πολύ,
      Κυριακός Δημητριάδης MD MSc
      Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος

  • Ο/Η Natassa λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ, η μητέρα μου (67 ετών σήμερα) έσπασε το πόδι της στον μηρο το 2012 και δυστυχώς τώρα αποφάσισε να βγάλει τις λαμες. Θέλω να ρωτήσω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό και αν η αποθεραπεία είναι πολύ επώδυνη και πόσες μέρες περίπου χρειάζεται;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η natassa paschalidou λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ, η μητέρα μου (67 ετών σήμερα) έσπασε το πόδι της στον μηρο το 2012 και δυστυχώς τώρα αποφάσισε να βγάλει τις λαμες. Θέλω να ρωτήσω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό και αν η αποθεραπεία είναι πολύ επώδυνη και πόσες μέρες περίπου χρειάζεται;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Το πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθούν εξαρτάται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και από την κατάστασή τους ( πχ σπασμένες βίδες δυσκολεύουν την αφαίρεση τους), συνήθως μετεγχειρητικά χρειάζεται μερικές ημέρες να χρησιμοποιεί ο ασθενής κάποιο βοήθημα ( περιπατητήρα Π, πατερίτσες ). Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με χρήση τοπικής αναισθησίας μακράς διάρκειας κατά την διάρκεια της επέμβασης και επαρκή αναλγησία ώστε να μην είναι καθόλου επώδυνη η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία.

  • Ο/Η Voula λέει:

    Καλημέρα γιατρέ…η κόρη μου 12 ετων πριν ένα μηνα εκανέ επεμβεπέ στον αγκώνα τον οποίο τον είχε σπάσει δυο φορές σε ηλικία 2+3 ετων αντιστοιχα.ειχε μια παραμορφωση σαν εξωγκομα το οποίο ηταν αντιαισθητικό.τις έβαλαν λάμα και βιδες. θεωρείται ότι πρεπει να τις αφαιρέσει σε ένα χρόνο?θα μπορει να κάνει κάποια μαγνητική αν χρειαστεί?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας!

    • Αγαπητή Βούλα,
      Υποθέτω ότι η κόρης σας υποβλήθηκε σε διορθωτική οστεοτομία στον αγκώνα,
      η συγκράτηση της οστεοτομίας λογικά θα έγινε με υλικά οστεοσύνθεσης,
      εφόσον επιτευχθεί πόρωση τα υλικά οστεοσύνθεσης στον αγκώνα συνήθως αφαιρούνται.
      Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πλέον στην ορθοπαιδική – τραυματολογία για οστεοσύνθεση
      είναι συνήθως υπομαγνητικά ( πχ τιτάνιο ) και δεν επηρεάζουν την διενέργεια μαγνητικής τομογραφία,
      αλλά βέβαια θα πρέπει να ενημερωθείται από θεράπων ιατρό για τα υλικά οστεοσύνθεσης που χρησιμοποιήθηκαν.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Λεντιο λέει:

    καλημερα γιατρε εχω κανει μια επεμβαση το 2002 στην κνημη ακριβως πανω απο τον αστραγαλο κ εχω 2 βιδες οχι λαμα , μπορουν να αφαιρεθουν μετα απο 16 χρονια ? ευχαριστω

  • Ο/Η Ανδρεας λέει:

    Καλησπερα γιατρε…ειχα κανει χειρουργειο πριν 2 χρονια…ηταν συντριπτικο καταγμα κνημης περπονης απο τροχαιο…και εχω εσωτερικη πλακα…αλλα η κνημη ακομα δεν εχει γεμιση εντελως…υπαρχει περιπρωσει να μην γεμιση;;;

    • Αγαπητέ Ανδρέα,
      Υπάρχει πιθανότητα κάποια κατάγματα κνήμης υψηλής ενέργειας, να μην πωρωθούν και να οδηγηθούν σε ψευδάρθρωση (μη πώρωση – non union),
      χρειάζεται στην περίπτωση αυτή, προσεκτική αξιολόγηση με ακτινογραφίες και ίσως αξονική τομογραφία,
      Αν υφίσταται όντως ψευδάρθρωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη μέθοδο άμεσα ώστε να πετύχουμε πώρωση, γιατί η στήριξη στα υλικά σε περίπτωση ψευδάρθρωσης κάτω άκρων οδηγεί σχεδόν πάντα σε κόπωση των υλικών, θραύση τους και επανακάταγμα.
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Αντώνιος λέει:

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με ένα χειρουργείο που είχα μετά από συντριπτικό κάταγμα έσω σφυρού μετά από τροχαίο. Το χειρουργείο έγινε τον Σεπτέμβριο του 2001. Τα υλικά οστεοσύνθεσης (1 λάμα και 2 ή 3 βίδες) δεν έχουν αφαιρεθεί έως και σήμερα γιατί ο γιατρός τότε μου είχε πει ότι δεν ήταν απαραίτητο να αφαιρεθούν αν δεν ενοχλούσαν όπως και έγινε γιατί δεν ενοχλούν καθόλου έως και σήμερα. Επίκειται να κάνω μαγνητική τομογραφία σε λίγες μέρες. Θα έχω πρόβλημα?

    • Θα πρέπει να γίνει έλεγχος στις εκθέσεις του θεράποντος ιατρού για το είδος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, αν δεν είναι υπομαγνητισμένα (πχ. τιτάνιο), δεν μπορείς
      να κάνεις μαγνητική τομογραφία.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Γεωργία λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις.. Πριν 3 χρόνια είχα ένα τροχαίο και έχω λάμα και 10 βίδες στον μηρό είχα πάθει 3ου βαθμού συντριπτικό υπερκονδυλιο κάταγμα 5 βίδες πάνω από το γόνατο και 5 στον μηρό…
    Θα είναι εύκολο να αφαιρεθούν τώρα τα υλικά μετά από 3 χρόνια η όχι? Θα μπορέσω γρήγορα να περπατήσω?? Και επίσης μου λείπει 1μισης πόντος μόνο με μόσχευμα αντικαθιστάτε ?

    • Αγαπητή Γεωργία,
      1.Τα υλικά οστεοσύνθεσης εφόσον έχει επιτευχθεί πώρωση του κατάγματος μπορούν να αφαιρεθούν παρόλο που έχουν περάσει τρία χρόνια.
      2. Αναμένεται μετά την επέμβαση, να χρειαστεί για 10-15 ημέρες να χρησιμοποιηθούν πατερίτσες κατά την βάδιση.
      3. Υποθέτω ότι αυτό που εννοείται, είναι ότι το κάταγμα πωρώθηκε με βράχυνση με αποτέλεσμα το ένα πόδι να είναι πιο κοντό από το άλλο ενάμιση πόντο.
      Μια μέθοδος επιμήκυνσης είναι η τοποθέτηση μοσχεύματος αλλά συνήθως προτιμάμε επιμήκυνση με κάποια μέθοδο που βασίζετε στις αρχές της διατατική ιστογένεσης, αφού είναι πιο ασφαλής και παρέχει απεριόριστες δυνατότητες διόρθωσης παραμορφώσεων και μπορεί να επιτευχθεί επιμήκυνση σε μακρό οστό, μέχρι 5-8cm με ασφάλεια.
      Σε κάθε περίπτωση όμως η επιμήκυνση ενός οστού αποτελεί δύσκολη διαδικασία που προϋποθέτει νέα χειρουργική επέμβαση και επανακάταγμα, μακριά περίοδο αποκατάστασης και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιπλοκών.
      Βράχυνση κάτω άκρου μέχρι και 2.5 cm είναι καλά ανεκτή και αντιμετωπίζεται συνήθως με τοποθέτηση πάτου στο υπόδημα.
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια έκανα χειρουργείο και τοποθέτησα μία λάμα και έξι βίδες στον έξω σφυρο του δεξιού μου ποδιού. Ήρθε η ώρα να τις βγάλω. Θέλω να μου πείτε σε πόσο καιρό θα ξαναπερπατησω. Θα έχει πρήξιμο το πόδι μετά την εγχείρηση? Ακόμη το πρήξιμο δεν έχει υποχωρήσει από το πρώτο χειρουργείο. Που οφείλεται αυτό? Είναι φυσιολογικό? Ευχαριστώ πολύ

    • Αγαπητέ Γιάννη,
      Θα χρειαστεί μερικές μέρες να περπατάς με πατερίτσες, μετά ελεύθερα, επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες σε 6 – 8 εβδομάδες.
      Οίδημα (πρήξιμο) μετά την επέμβαση αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης αναμένεται, και συνήθως υποχωρεί σε έξι εβδομάδες,
      Το οίδημα έξι μήνες μετά από κάταγμα το οποίο δεν υποχώρησε χρήζει διερεύνησης και κλινικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν είναι διάχυτο οίδημα μαλακών μορίων, ύδραρθρο, υγρό γύρω από το έλυτρο των τενόντων.
      Ευχαριστώ πολύ,

  • Ο/Η Δημητρα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ έπαθα κάταγμα αριστερής επιγονατίδας το 2006 τα υλικά οστεοσύνθεσης δεν τα έβγαλα. Το πόδι έμεινε ατροφικό από τότε και το σύρμα έσπασε μέσα. Θα μπορώ να τα βγάλω τα υλικά μετά από τόσα χρόνια;

    • Τα υλικά οστεοσύνθεσης μετά από ένα κάταγμα επιγονατίδας μπορούν να αφαιρεθούν και μετά από πολλά χρόνια. Συνήθως μετά από ένα κάταγμα επιγονατίδας τα υλικά αφαιρούνται αφού συχνά ενοχλούν το τένοντα του τετρακεφάλου και τον επιγονατιδικό τένοντα.

  • Ο/Η Νίκος Λημναιος λέει:

    Πριν 2 χρόνια από τροχαίο εκνα εγχείριση σε κνημιαιου πλατω βάζοντας λάμα κ βίδες, πριν 4 μέρες έκανα εφαιρεση των υλικών, μου είπαν ότι για 10 μέρες δεν κάνει να βάλω βάρος κ έτσι χρησιμοποιώ πάτερίτσες, πότε θα μπορούσα να περπατήσω κανονικά χωρίς να προκαλέσω ζημιά στο πόδι? Τα ράμματα μου είπαν να τα βγάλω σε 20 μέρες. Ευχαριστώ.

    • O χρόνος αποκατάστασης μετά από αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης για κνημιαίο πλατό εξαρτάται από το αρχικό κάταγμα και το αρχικό χειρουργείο( έξω – έσω, κάταγμα και των δύο πλατό, χρησιμοποίηση ανατομικής πλάκας), αλλά σε γενικές γραμμές χρειάζονται ένα διάστημα 15 ημερών – έξι εβδομάδες ανάλογα ο ασθενής να κινητοποιείται με βακτηρίες μέχρι και την επούλωση των μαλακών μορίων.

  • Ο/Η ιωαννης λέει:

    Καλησπερα σας γιατρε ,,εχω κανει οστεοσυνθεση βραχιονιου λαμα βιδες το 2007..κ’ εδω κ’ κανα 10′ μηνο εχω ενοχλησεις οπως πονο κ’ αδυναμια π.χ. να σηκωσω ψιλα μια ξυλινη καρεκλα κ.τ.λ….εχω την αισθηση οτι εχει σχεση γιατι με ποναει σε ολο το μηκος…μπορω μετα απο τοσο χρονια να γινει ασφαλης αφαιρεση οι βιδες κ’ η πλακα ας πουμε δν εχουν καλυφθει απο οστουν ειναι ελευθερες,,αλλα πολλα τα χρονια μπορειτε εσεις να μου κανετε την αφαιρεση….;;;ευχαριστω σας..

    • Aγαπητέ Ιωάννη,
      Σε σχέση με τα κάτω άκρα τα υλικά οστεοσύνθεσης, στα άνω άκρα όπως το βραχιόνιο οστό στην περίπτωση δεν αφαιρούνται τόσο συχνά γιατί συνήθως δεν ενοχλούν. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή βέβαια και εξαρτάται και από το κάταγμα. Τα υλικά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν 10 χρόνια μετά, αλλά θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί η αιτία του πόνου και της αδυναμίας η οποία εμφανίστηκε 10 χρόνια μετά (τενοντοπάθεια; έκτοπος οστεοποίηση; χαλάρωση υλικών;, παγίδευση νεύρου; άλλη αιτία;)
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Χρυσόστομος λέει:

    Γεια σας. Η κόρη μου 6 ετών αφαίρεσε λάμα και βιδες από το μηριαίο οστό. Σε πόσο καιρό από την αφαίρεση θα είναι σε θέση για αθλητικές δραστηριότητες; Ευχαριστω.

    • Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και προφανώς θα σας κατευθύνει θεράπων ιατρός, σε γενικές γραμμές αναμένεται να χρειαστούν για την πλήρη επάνοδο σε αθλητικές δραστηριότητες 10 με 12 εβδομάδες, μετά την αφαίρεση τον υλικών οστεοσύνθεσης από το μηριαίο οστό, καθώς προϋποθέτει σημαντικό τραυματισμό των μυών.

  • Ο/Η ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΜΠΙΜΠΑΣ λέει:

    Καλησπέρα, έπειτα από τροχαίο κατάφερα να έχω συντριπτικά κατάγματα και τα στα 2 πόδια, βίδες λαμες τιτανίου κνημιαια πλατω, ενδομυελικος ήλος στο αριστερό μηριαιο οστο και κάταγμα κοτυλης με εσωτερική οστεοσύνθεση και εκεί. Έχουν περάσει 8 μήνες από τα χειρουργεία και οι ενοχλήσεις είναι στο περπάτημα με τα πλατω, επίσης ακόμη έχω δυσκαμψία στα πόδια δεν κλείνουν τα γόνατα ακόμη τέρμα αλλά στο δεξί που έχω τον ενδομυελικο ηλο με πονάει ο τετρακεφαλος ένα ξερό πράγμα και στο κόκκαλο στη μέση έχει δημιουργηθεί ένα ξερό πράγμα από κόκκαλο δεν θυμάμαι πως το είπε ο γιατρός, δε σπάει με τίποτα η αγκύλωση, οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής θα επανέλθει το πόδι μου σε κάμψη; και όταν έρθει ο καιρός ποιες λαμες πρέπει να βγουν; το χειρουργείο ενδομυελικο ηλου να βγει είναι δύσκολο; επίσης τα πλατω; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Αγαπητέ Χρήστο,
      Από την περιγραφή αντιλαμβάνομαι ότι είχατε πολύ σοβαρό τροχαίο με συντρηπτικά κατάγματα υψηλής ενεργείας, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τον περιορισμό κίνησης αλλά 8 μήνες μετά είναι περιορισμένα, επίσης τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ και κοτύλης είναι κατάγμα ενδοαρθρικά και αναμένεται να αναπτυχθεί μετατραυματική αρθρίτιδα, τέλος συνήθως υπάρχουν συνοδές κακώσεις μυών, συνδέσμων που συντείνουν στην δυσκαμψία.
      Τα υλικά οστεοσύνθεσης για το κνημιαίο πλατώ πιθανότατα να δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα και συνήθως αφαιρούνται.
      Το χειρουργείο αφαίρεσης ενδομυελικού ήλου δεν είναι δύσκολο, αλλά πιθανόν να δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα από τα υπόλοιπα υλικά.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ ,έπειτα από τροχαίο πριν δυο μίνες έπαθα συντριπτικό κάταγμα στον αγκώνα ωλένη και ποδοκνημικη. Εχω κάνει 20 φυσικοθεραπειες και δεν έχω απόκτηση αρκετή κίνηση στο χέρι λόγο απίστευτου πόνου, Είμαι 36 ετών πόσο πιθανή είναι η αφαίρεση των υλικόν οστεοσυνθεσης του αγκώνα ; ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Νίκος λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ..Είχα ενα τροχαίο ατύχημα πριν 5 μήνες ακριβώς..Συντριπτικό κάταγμα κνήμης περόνης. Μου τοποθέτησαν εξωτερική οστεοσύνθεση στη κνήμη την οποία φοράω ακόμα μέχρι τώρα.. Υπάρχει περίπτωση να μου τα βγάλουν τέλος του μηνός.. Θέλω να μου πείτε αν νομίζεται οτι θα μου βάλουν γύψο και ποια θα είναι η διαδικασία, δηλαδή πότε θα αρχίσω να το πατάω, μετα απο πόσο καιρό συνήθως αν δεν με βάλουν γυψο δηλαδή.. Επίσης εχω σπάσει και την φτέρνα πράγμα που απο ότι έχω καταλάβει δεν θα ξανα είναι οπως πάντα..Θα έχω επιπτώσεις ? δηλαδη με παπούτσι , πόνους όταν το πατάω κτλ ? Ευχαριστώ γιατρέ..Οι απόψεις σας όποιες και να είναι αυτες , τις εκτιμάω πάρα πολύ.Σας ευχαριστώ πολύ..

    • Aγαπητέ Νίκο,
      1. τα συντριπτικά κατάγματα υψηλής ενέργειας κνήμης, έχουν υψηλές πιθανότητες καθυστερημένης πώρωσης του κατάγματος (αναμενόμενη πόρωση κατάγματος κνήμης σε ενήλικες 3-4 μήνες). Σε κάθε περίπτωση όμως 5 μήνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει κάποιος εξωτερικής οστεοσύνθεση (κίνδυνος επιμόλυνσης βελόνων κτλ) και αν δεν έχει επιτευχθεί πώρωση του κατάγματος θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (μετατροπή σε ενδομυελική ήλωση – μοσχεύματα κτλ).
      2. Τα ενδοαρθρικά συντριπτικά κατάγματα πτέρνας δημιουργούν πολλές μετατραυματικές επιπλοκές με συχνότερη την αρθρίτιδα της υπαστραγαλικής άρθρωσης. Ανάλογα με την επιπλοκή και την βαρύτητα των συμπτωμάτων καθορίζονται και θεραπευτικές παρεμβάσεις.
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΒΑΤΖΗΔΑΚΗΣ λέει:

    Γιατρε μου εκανα επεμβαση στο Λαικο νοσοκομειο το 1981 και εβαλα υλικο οστεοσυνθεσης στο δεξι μηρο. Δεν το εβγαλα ποτε καθως δεν ειχα κανενα προβλημα. Σημερα επιθυμω να μαθω τι υλικο ειναι αυτο που εχω για να γνωριζω αν υπαρχει επικινδυνοτητα σε περιπτωση μαγνητικης τομογραφιας.Το νοσοκομειο δεν μπορει να με βοηθησει καθως δεν εχει φακελους της εποχης. Μπορειτε να με βοηθησετε…..?

    • Αγαπητέ Παναγιώτη,
      το πιθανότερο τα υλικά οστεοσύνθεσης που χρησιμοποιήθηκαν το 1981 να μην είναι υπομαγνητισμένα και να μην είναι συμβατά με μαγνητική τομογραφία, σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορεί να γίνει δοκιμή με μαγνητικό τομογράφο χαμηλής έντασης, σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρότεινα αφαίρεση των υλικών οστεοσύνθεσης για πολλούς λόγους και όχι μόνο για το θέμα της μαγνητικής τομογραφίας.
      Ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Γιώργος Παπαγεωργόπουλος λέει:

    Καλησπέρα Γιατρέ,

    Στις 28 Δεκεμβρίου 2019 έκανα εγχείρηση οστεοσύνθεσης ισχίου στην Ουκρανία όπου και μένω. Οι γιατροί, μου έβαλαν τα απαραίτητα πρόσθετα τιτανίου για την αποκατάσταση του κατάγματος και η μετεγχειρητική μου κατάσταση φαίνεται να βαίνει καλώς, σύμφωνα με την γνώμη των γιατρών εδώ και των απαραίτητων ακτινογραφιών.

    Είμαι τώρα στον ένατο μήνα από την εγχείρηση και περπατάω χωρίς την βοήθεια πατερίτσων ή μπαστουνιού, άν και το περπάτημα μου δεν είναι 100% κανονικό και μάλλον θυμίζει περπάτημα πιγκουϊνου.

    Σε ερώτησή μου πότε κι άν πρέπει να βγούν τα πρόσθετα, μου απάντησαν ότι κανονικά άν όλα πάνε καλά μετά από 12 μήνες από την εγχείρηση. Μου φάνηκε πολύ μικρό αυτό το χρονικό διάστημα για τέτοιας βαρύτητας κατάγμα.

    Παρακαλώ θα ήθελα την γνώμη σας επί του θέματος: Είναι υποχρεωτικό να αφαιρούνται τα πρόσθετα σε περιπτωσεις σαν την δική μου, κι άν ναί ποιό είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος αφαίρεσής τους.

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την προσοχής σας.

    • Δεν υπάρχουν απόλυτες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης και η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, γενική αρχή η επιβεβαιωμένη πλήρης πόρωση του κατάγματος.
      Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι επείγουσας αφαίρεσης ( πχ λοίμωξη, τραυματισμός νεύρου, τένοντα ), σύνηθης πρακτική η αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης στους 18 μήνες.

  • Ο/Η ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα.
    Είμαι 29 και πριν 3 χρόνια λόγω ατυχήματος κνήμης περόνης έκανα ενδομυελική υλωση. Ο γιατρός μου είχε πει ότι μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 1.5 χρόνο. Ωστοσο πέρασαν τα χρόνια και δεν αφαιρέθηκαν για διάφορους λόγους και τώρα λόγω κορωνοΐου είναι ακόμα πιο δύσκολο να οριστεί χειρουργείο.
    Θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις. Αν κάνω χειρουργείο το καλοκαίρι πχ θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να αφαιρεθει; σε σημείο να έχω κάποιο σοβαρό θέμα μετά στο πόδι;
    Και επίσης το ότι το έχω αφήσει τόσο καιρό μπορεί να μου έχει δημιουργήσει κάτι σοβαρό στο πόδι;
    Δεν έχω κάποια ενόχληση πέραν του όταν αλλάζει ο καιρός.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Με εκτίμηση
    Ευθυμία Τιτοπούλου

    • Το να παραμείνει περισσότερα χρόνια κάποιος ενδομυελικός ήλος δεν αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Συχνό πρόβλημα του ενδομυελικού ήλου στην κνήμη είναι η πρόσθια γοναλγία η οποία σε μεγάλο ποσοστό λύνεται με την αφαίρεση του ενδομυελικού ήλου. Αν ήλος έχει τοποθετηθεί με σωστή τεχνική, προβλέφθηκε η χρήση τάπας και χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία αφαίρεσης η αφαίρεση του ήλου είναι εφικτή.

Αφήστε κάποιο σχόλιο